欢迎您,请登录 或注册
设为首页 | 点击收藏 | 咨询热线:QQ:1464534191 
报考
辅导
试题
网校
面授
    您现在的位置:31省市学位英语网>>江西>>备考经验
2015年江西学位英语试题:阅读理解精讲
2014-05-16 12:58     来源:31省市学位英语网  [ ]

  Directions: There are three passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You should decide on the best choice and blacken the corresponding letter on the Answer Sheet.

 

Passage 1

Questions 1 to 5 are based on the following passage.

 

Time spent in a bookshop can be most enjoyable, whether you are a book-lover or merely there to buy a book as a present. You may even have entered the shop just to find shelter from a sudden shower. Whatever the reason, you can soon become to-tally unaware of your surroundings. The desire to pick up a book with an attractive dust-jacket is irresistible, although this method of selection ought not to be followed, as you might end up with a rather dull book. You soon become engrossed in some book or other, and usually it is only much later that you realize you have spent far too much time there and must dash off to keep some forgotten appointment-without buying a book, of course.

This opportunity to escape the realities of everyday life is, I think, the main attraction of a bookshop. There are not many places where it is possible to do this. A music shop is very much like a bookshop. You can wander round such places to your heart's content. If it is a good shop, no assistant will approach you with inevitable greeting: "Can I help you, sir?" You needn't buy anything you don't want. In a bookshop an assistant should remain in the background until you have finished browsing, then, and only then, are his services necessary. 0 course you may want to find out where a particular section is, but when he has led you there, the assistant should retire carefully and look as if he is not interested in selling a single book.

You have to be careful not to be attracted by the variety of books in a bookshop. It is very easy to enter the shop looking for a book on ancient coins and to come out carrying a copy of the latest best-selling novel and perhaps a book about brass-rubbing-something that had only vaguely interested you up until then. This volume on the subject, however, happened to be so well illustrated and the part of the text you read proved so interesting that you just had to buy it. This sort of thing can be very dangerous. Apart from running up a huge account, you can waste a great deal of time wandering from section to section.

 

 

 

1. "Dust-jacket" in the first paragraph probably means ______.

A a kind of clothes

B protecting paper cover of a book

C book cover full of dust

D the title of a book

 

答案:B

 

通过文章意思可知应该是指书的护封。

 

2. You may spend too much time in a bookshop because ______.

A the dust-jackets of some books are very attractive

B you start reading one of the books

C it is raining outside

D you have to make sure you don't buy a dull book as a present

 

答案:B

 

文中第一段You soon become engrossed in some book or other,提到是由于沉浸在书中,因此只有B项合适。

 

3. In a good bookshop ______.

A nobody notices you

B the assistant greets you in a friendly way

C you feel as if you were in a music shop

D you find yourself satisfied with browsing

 

答案:D

 

文中第二段If it is a good shopno assistant will approach you with in-evitable greeting:“Can I help yousir?You needn't buy anything you don't want.提到好的书店是不会有店员过来和你打招呼的,而会让你自己充分地浏览,因此只有D项符合。

 

4. An assistant's help is needed ______.

A the moment you have entered the shop

B before you start browsing

C only when you have finished browsing

D when you have made your choice

 

答案:C

 

文章第二段In a bookshop an assistant should remain in the background until you have finished browsingthenand only thenare his services necessary明确提到了C选项的内容。

 

5. Picking up books that vaguely interest you can be dangerous because ______.

A you may forget about the book you plan to buy

B you have to give up the best-selling book

C it makes you break your appointment

D it costs you too much money and time

 

答案:D

 

文章最后一段Apart from running up a huge accountyou can waste a great deal of time wandering from section to section提到不仅要花费大量的金钱还要花费大量的时间,因此选D

Passage 2

Questions 6 to 10 are based on the following passage.

 

He was a qualified doctor who rarely practiced but instead devoted his life to writing. He once said: "Medicine is my lawful wife, and literature is my lover. " Russian writer Anton Pav-lovich Chekhov was a great playwright and one of the masters of the modern short story.

(77) When Chekhov entered the Moscow University Medical School in 1879, he start-ed to publish hundreds of comic short stories to support his family. After he graduated, he wrote regularly for a local daily newspaper.

As a writer he was extremely fast, often producing a short story in an hour or less. Chekhov's medical and science experience can be seen through the indifference (冷漠)many of his characters show to tragic events. In 1892, he became a full time writer and published some of his most memorable stories.

Chekhov often wrote about the sufferings of life in small town Russia. Tragic events control his characters who are filled with feelings of hopelessness and despair.

It is often said that nothing happens in Chekhov's stories and plays. He made up for this with his exciting technique for developing drama within his characters. (78) Chekhov's work combined the calm attitude of a scientist and doctor with the sensitivity(敏感)of an artist.

Some of Chekhov's works were translated into Chinese as early as the 1940s. One of his famous stories, The Man in a Shell (《装在套子里的人》), about a school teacher's ex-traordinarily orderly life, was selected as a text for Chinese senior students.

 

 

 

6. Anton Pavlovich Chekhov______.

A had a lawful lover

B was an illegal writer

C used to be a lawyer

D was a competent doctor

 

答案:D

 

事实细节题。根据文章中A qualified doctor who rarely practiced可知,契诃夫是个合格的医生。

 

7. In 1880, Chekhov______.

A became a full-time writer

B studied medicine in Moscow University

C practiced medicine in his hometown

D published his most memorable stories

 

答案:B

 

推理判断题。根据When Chekhov entered the Moscow University Medical School in 1879可知契诃夫1879年进入莫斯科大学学医,可以断定契诃夫1880年正在大学学医。

 

8. Which of the following adjectives can't be used to describe Chekhov?

A Sensitive.

B Cool.

C Quick-minded.

D Warm-hearte

 

 

答案:D

 

事实细节题。文中讲到了他的品质有:coolsensitive(calm attitude of a scientist and doctor with the sensitivity of an artist)quick-minded(extremely fastoften producing a short story in an hour or less),但没有涉及warm-hearted这方面的品质。

 

9. Which of the following is the right order of the events?

A became a doctor

B became a full time writer

C started to publish comic short stories

D wrote regularly for a local daily newspaper

E entered the Moscow University Medical SchoolA. ecadbB. dabceC. ecbadD. aecbd

 

答案:A

 

事实细节题。题目要求排列事件顺序。可用首尾定位法。第一个事件是entered the Moscow University Medical School,最后一个事件是became a full time writer,故答案为A

 

10. When did Chekhov begin to publish stories?

A After he graduated.

B When he became a university student.

C In the 1940s.

D In 1892.

 

答案:B

 

定位到文章第二段,根据When Chekhov entered the Moscow Uni-versity Medical School in 1879he started to publish hundreds of comic short stories to support his family.即可得到正确答案。

Passage 3

Questions 11 to 15 are based on the following passage.

 

One of the qualities that most people admire in others is the willingness to admit one's mistakes. (79) It is extremely hard sometimes to say a simple thing like "I was wrong about that," and it is even harder to say, "I was wrong, and you were right about that. "

I had an experience recently with someone admitting to me that he had made a mistake fifteen years ago. He told me he had been the manager of a grocery store in the neighbor-hood where I grew up, and he asked me if I remembered the egg cartons. Then he related an incident and I began to remember vaguely the incident he was describing.

I was about eight years old at the time, and I had gone into the store with my mother to do the weekly grocery shopping. On that particular clue, I must have found my way to the dairy food department where the incident took place.

(80) There must have been a special sale on eggs that day because there was an im-pressive display of eggs in dozen and half-dozen cartons. The cartons were stacked three or four feet high. I must have stopped in front of a display to admire the stacks. Just then a woman came by pushing her grocery cart and knocked off the stacks of cartons. For some reason, I decided it was up to me to put the display back together; so I went to work.

The manager heard the noise and came rushing over to see what had happened. When he appeared, I was on my knees inspecting some of the cartons to see if any of the eggs were broken, but to him it looked as though I was the culprit (罪犯). He severely scolded me and wanted me to pay for any broken eggs. I protested my innocence and tried to ex-plain, but it did no good. Even though I quickly forgot all about the incident, apparently the manager did not.

 

 

 

11. How old was the author when he wrote this article?

A About 8.

B About 18.

C About 23.

D About 15.

 

 

答案:C

 

由第二段第一句…he had made a mistake fifteen years ago和第三段第一句I was about eight years old at the time(那时我才刚刚8)可以得出本题的答案应该是C

 

12. Who was to blame for knocking off the stacks of cartons?

A The author.

B The manager.

C A woman.

D The author's mother.

 

 

答案:C

 

文中的问题问的是谁是弄碎鸡蛋的罪魁祸首。我们可以从第四段的这句话中得到答案:Just then a woman came by pushing her grocery cart and knocked off the stacks of cartons.就在那时,一个妇女推着购物车走了过来,她把那些堆着的箱子给撞倒了。这说明是一个妇女把箱子给撞倒的,作者不过是去帮忙,却在当时被经理误会了。所以答案应该是C

 

13. Which of the following statements is NOT true?

A The woman who knocked off the stacks of cartons was seriously criticized by the manager.

B The author was severely criticized by the manager.

C A woman carelessly knocked off the stacks of cartons.

D It was the author who put the display back together.

 

答案:A

 

A选项的意思是:撞倒箱子的那个妇女被老板狠狠地批评了一顿。根据文章,事实不是这样的。文中最后一段中有这样一句话:He severely scolded me and wanted me to pay for any broken eggsI protested my innocence and tried to explainbut it did no good.他狠狠地责骂我并且让我赔偿所有打碎了的鸡蛋。我为自己的清白辩护并且努力去解释,但是根本没有效果。从这句话可以看出作者被老板狠狠地责骂了一番,作者是那个女人的替罪羊。所以A项不正确。故答案应该选择A

 

14. Which of the following can serve as the best title for the passage?

A It's Harder to Admit One's Mistake.

B I Was Once the Culprit.

C I Remember an Incident.

D A Case of Mistaken Identity.

 

答案:B

 

本题考查对全文中心思想的概括,有一定的难度。A项不是作者想要在本文中表达的思想,A项只是一个客观的事实。C项也不对,因为作者早已经忘了这件事情,是那个经理让他一点点回忆起来的。D项的意思是错误的人物身份识别,可是这句话并没有体现文中“作者是无辜的”这一关键思想,所以D项不对。经过排除,我们的答案锁定在B

 

15. The tone of the article expresses the author's ______.

A admiration for the manager's willingness to admit mistakes

B anger to the manager for his wrong accusation

C indignation against the woman who knocked off the stacks of cartons

D regret for the mistake he made in the store

 

答案:A

 

作者开篇就指出一个人能说出“我错了”这样的话是相当不容易的,而文中又讲了一个商店的经理在事隔15年之后向作者道歉。所以作者的态度很明显,没有责怪谁的意思,因为事情都已经过去,并且作者当时很快就忘记了,作者有的只是对那个经理的佩服,因为他敢于在15年之后承认自己的错误。所以本题的答案应该选择A

 

江西学位英语网络辅导方案
辅导班次学习内容主讲教师课时原价优惠价试听报名
精讲班
查看详情》
韩丽 王海洋
60
¥450
¥198
报名
强化班
查看详情》
韩丽 王海洋
20
¥260
¥98
报名
相关文章
网络课堂MORE>
强化班
报名
精讲班
报名
网校名师MORE>
江西学位英语专家,讲授江西学位英语10余年,出版学位英语相关图书20余本。熟悉考试规律,重视答题技巧和答题方法的讲解,教学目标是能够... 详细信息
考试用书MORE>
学员心声MORE>
历时将近两个月的时间终于通过了学位英语考试,在备考的过程中遇到了无数的困难和障碍,都在网校的同学和老师的帮助下度过了。谢谢了!
参加了学位英语网的课程之后,主要是学到了解决问题的方法,不用再死背单词,这是我感到最欣慰的事情!
感谢31省市学位英语网,高效的学习方法,最新的学习资料,最顶尖的教学团队,合理的学习安排和人性的管理!
友情链接: